Het brein is het kwetsbaarste onderdeel van ons lichaam. Bij kinderen geldt dat nog meer. Een kinderhoofd is nog niet helemaal ontwikkeld. Een valpartij kan dan nog grotere gevolgen hebben voor kinderen als voor volwassen. Dit is de reden waarom je een kinderhelm voor je kind moet kopen. Maar ook verkleint het schade aan het gezicht van je kind. In dit blogartikel vertellen we je welke maat fietshelm je nodig hebt en waar je nog meer op moet letten bij de aankoop van een kinderhelm.

Welke maat fietshelm heb je nodig?

De maat van een fietshelm is van groot belang. Dat geldt voor volwassen, maar zeker voor kinderen. Een kinderhelm moet namelijk altijd goed passen. Alleen dan is het hoofd (van je kind) zo goed al mogelijk beschermd. Welke maat fietshelm je nodig hebt, kom je achter door het hoofd van je kind op te meten. Dat doe je zo:

  • plaats het meetlint op ongeveer 1-2 cm boven de wenkbrauwen en wikkel het rond het hoofd
  • let erop dat het meetlint niet te strak aantrekt
  • de uitslag in centimeters vertelt welke maat je nodig hebt.

Maattabel fietshelm voor kinderen

  • 48 t/m 49 cm: Kinder S
  • 50 t/m 51 cm: Kinder M
  • 51 t/m 52 cm: Kinder L

De meeste fietshelmen zijn in maat verstelbaar. Hiermee kun je de helm goed laten aansluiten op het hoofd van je kind.

Is een fietshelm verplicht voor kinderen?

Nee in Nederland is niemand verplicht om een helm te dragen. Zowel kinderen niet als volwassenen niet. Maar zeker voor kinderen is het wel heel erg aan te raden om wel een fietshelm te dragen. Een ongeluk zit voor iedereen in een klein hoekje en het hoofd bij kinderen een nog kwetsbaarder onderdeel van je lichaam. Daar moet je zuinig op zijn. Zeker bij kinderen. In sommige landen is het wel verplicht om een fietshelm te dragen. In Frankrijk is het zo bijvoorbeeld wel verplicht voor kinderen tot 12 jaar en in Kroatiƫ zelfs tot 16 jaar.

Kinder fietshelmen met Europees keurmerk

De reden waarom je een kinderhelm moet kopen voor je kind is natuurlijk wel duidelijk. Maar let bij de aankoop ook zeker of de helmen voorzien zijn van het Europese Kenmerk EN 1078. Dit keurmerk geeft aan dat de fietshelm over een stevige basiskwaliteit bezit. De kans is ook aanzienlijk groot dat je een helm tegenkomt met dit keurmerk. Zonder worden ze eigenlijk niet verkocht.

Comfortabele eigenschappen van een kinderhelm

Een helm kan nog zo de veiligheid vergroten, als het niet lekker zit draag je het ook niet. Kinderen ook niet. Daarom hebben de kinder fietshelmen vaak ook eigenschappen die het draagcomfort vergroot: ventilatie, een verstelbare binnenring voor de perfecte pasvorm, reflectie, kliksluiting en beperkt gewicht. Zo heb je de ideale combinatie van veiligheid en plezier voor je kind. En als ouder zijnde ben je ook gerust, want je kind kan veilig rondfietsen. Doet je kind aan skateboarden? Dan is een helm helemaal aan te raden! Een valpartij is dan net iets sneller gemaakt. Welke kinderhelm ga jij voor jouw kind kopen?