Wat is het favoriete speelgoed van jouw kind? Bijna ieder kind, jong en oud, heeft wel een stuk speelgoed dat tijdenlang favoriet is. Wat altijd gepakt wordt als het kind even niets te doen heeft, dat altijd net een beetje leuker lijkt te zijn dan al het andere speelgoed. Wat of wie bepaalt wat het favoriete speelgoed van je kind wordt?

Een eigen willetje

Een grappig feit: het favoriete speelgoed van je kind, is lang niet altijd het speelgoed dat jij als ouder ook het leukst vindt. Dat begint al vroeg, in de wieg. De meeste ouders hebben wel een knuffeltje waarvan ze hopen dat het de favoriet van hun kind wordt. Eentje dat met zorg is uitgezocht, misschien wel een bijzondere emotionele waarde heeft, of gewoon fijn en praktisch is. Negen van de tien keer besluit het kind, hoe jong ook, echter anders. Niet het lieve, zachte knuffeltje in zachte kleuren wat de ouders zo mooi vinden wordt favoriet, maar de afzichtelijke, veel te grote en bontgekleurde olifant die op een of andere manier zijn weg naar je huis heeft gevonden trekt de aandacht van je kind. En vanaf dat moment zijn ze onafscheidelijk…

Ook als het kind wat ouder wordt, heb je er als ouder geen volledige controle over welk speelgoed favoriet wordt. En dat is maar goed ook, het kind moet tenslotte een eigen smaak en mening vormen, en daar hoort de keuze voor een favoriet stuk speelgoed ook bij. Maar natuurlijk kun je door kritisch te kijken welk speelgoed er precies in je huis terechtkomt wel een beetje sturen.

Voor de lange termijn

Veel kinderen vinden op de korte termijn vooral speelgoed dat direct hun aandacht trekt heel interessant. Bonte kleuren, harde geluiden: het speelgoed dat bij menig kind direct favoriet is. Maar vaak niet lang blijft… Want als alle geluiden meermaals geprobeerd zijn, verliest een kind de aandacht. Zeker als er verder niet zo heel veel mee kan.

Houten speelgoed heeft vaak hele andere kenmerken, waardoor het in eerste instantie minder opvalt, en minder snel de aandacht van je kind zal trekken. Op de lange termijn blijkt het wel dit speelgoed, bijvoorbeeld de populaire houten regenboog, te zijn dat langere tijd populair blijft. Veel houten speelgoed biedt het kind verschillende manieren om ermee te spelen. Om steeds weer iets nieuws mee te bedenken. En dat is nu precies dat een stuk speelgoed op de langere termijn favoriet maakt en houdt. Het speelgoed dat altijd goed is, waar je altijd wel iets mee kan. En wat uiteindelijk jarenlang een rol blijft spelen in het leven van je kind, terwijl de plastic, herrie makende exemplaren al lang weer hun aantrekkingskracht hebben verloren.