De geboorteaankondiging, het lijkt een kleinigheid, maar in feite gaat er een heel programma in voorbereiding aan af voor de baby die in aankomst is. Het is een echte puzzel soms.

Omdat je bijvoorbeeld weet dat het een meisje is, maar je wilt niet voor een geijkte roze kaart kiezen, of andersom, je weet dat het een jongen is, maar een blauwe kaart komt je afgezaagd over.

Het kan ook zijn dat je de voornaam nog niet hebt gekozen en je hebt nog maar 1 week over voordat  de termijn dat de advertentie wordt afgedrukt verloopt.

Wellicht heb je besloten om het geslacht van de baby in het midden te laten en dus laat je de voornaam ook maar weg, dan zijn de kleuren moeilijk om te kiezen. Daarnaast vind je wellicht dat een tekst eenvoudig of humoristisch moet zijn en vind je van jezelf dat je geen schrijver bent. 

Er zijn tal van redenen waarom het nog niet zo gemakkelijk is als het op het eerste gezicht lijkt om een geschikte geboortekaart te versturen. Het beste is om jezelf dan enkele vragen te stellen. 

Waarom een ​​geboorteaankondiging?

Het doel van een geboorteaankondiging is om je omgeving op de hoogte te stellen van het feit dat er  in je leven een gloednieuw wezen op komst is.

Of het nu traditioneel gebeurt middels een mooie kaart die per post wordt verzonden of modern per sms, e-mail of een virtuele aankondiging is aan jou.

Wanneer verzend je de geboorteaankondiging?

In het beste geval als je het van tevoren hebt gepland, is het verzenden van geboortekaarten het meest gebruikelijk om na de geboorte te doen. Je vult de gegevens zoals gewicht, grootte, dag van de geboorte et cetera in en schrijft de adressen op de enveloppen.

In het ergste geval heb je niets gepland en drie maanden na de geboorte zit je nog te dubben. Geen paniek, alles is mogelijk: een sms op de dag van de geboorte, een e-mail in de weken maanden erna, of je stuurt alsnog kaarten, waarom niet?

Traditioneel gesproken is het zo dat de aankondiging tussen 15 dagen en één maand na de geboorte van de baby moet worden verzonden. Gezien vanuit het moederschap is echter een risico en het is zeer waarschijnlijk dat het de eerste maand niet verzonden wordt. 

Dat is geen probleem, mensen zijn wat dat betreft vaak begrijpend genoeg.  

Welke geboorteaankondiging kies je?

Van de meest traditionele tot de meest hightech zijn alle vormen denkbaar. Je kunt een aankondiging zelf printen. Je hoeft alleen maar te kiezen voor het soort papier, de kleur, het formaat, het toevoegen van een foto of niet, het tekstlettertype en de tekeningen.

Een op maat gemaakte aankondiging kun je kiezen in een modellencatalogus, als je de creatieve ziel of de moed niet voelt om het zelf te maken, maar het zal dan nog steeds een persoonlijke creatie zijn die volledig gerealiseerd wordt volgens jouw wensen voor de geboorte van je kind.